“Oh, je bedoelt dat ik dan voor mijn merk een patent heb? Toch?”

Mogelijkheden in het intellectueel eigendomsrecht

Het is best ingewikkelde materie, dat “intellectueel eigendomsrecht”.
“Intellect” verwijst naar je geest en je denkvermogen, en sterker nog je “BEdenkvermogen” en dus naar je creativiteit en de bedenksels die daaruit voortkomen. En voor veel van die ideeën en creatieve uitingen is het mogelijk om daar een “eigendomsbewijs” aan vast te hangen, om de maker of de bedenker of de werkgever die tijd en geld in het laten bedenken heeft gestoken, rechten hierop te verlenen.

Waar moet je dan aan denken, welke vormen van intellectueel eigendomsrechten zijn er:

Auteursrecht

De maker  van een werk heeft zijn hele leven en tot 70 jaar na zijn dood op iets dat hij heeft gemaakt het auteursrecht. Het auteursrecht verkrijg je automatisch, zonder dat dit ergens wordt geregistreerd.
Dat wat je hebt gemaakt moet wel “origineel” zijn en niet zomaar een kopie van iets zijn.

Handelsnaamrecht

Een handelsnaam is de naam die door een bedrijf gebruikt wordt. Een ander mag niet zomaar dezelfde of een gelijkende naam gebruiken. Een handelsnaam leg je vast bij de Kamer van Koophandel maar pas door actief je handelsnaam te gebruiken krijg je bescherming voor die naam.

Merkrecht

Een merk is een woord, een logo, een bepaalde vorm, een kleur of een combinatie van alles, dat ervoor zorgt dat een bedrijf, product of dienst herkenbaar is voor een consument bijvoorbeeld.
Een merk gebruik je dus voor je producten of diensten.
Met een merk kun je je onderscheiden van andere bedrijven,  uit dezelfde branche of in het algemeen. Zo is makkelijk herkenbaar van wie het merk is, welk bedrijf daarachter zit of waar het vandaan komt.

Modelrecht

De vormgeving, het design  van een product is dat wat je voornamelijk aan de buitenkant ziet, het uiterlijk ervan. Ziet dit er vernieuwend uit? Heeft het door zijn specifieke kenmerken zoals lijnen, omtrek, kleuren, vorm, textuur of de materialen echt een eigen karakter? Dan is er grote kans dat je hiervoor modelrechten kunt aanvragen.

Octrooirecht

Een octrooi ofwel patent (beide betekenen hetzelfde) is het alleenrecht op een uitvinding, technisch product of proces. Dit moet wel iets geheel nieuws zijn en het moet industrieel toepasbaar kunnen zijn.

Idee/concept

Een idee of concept alleen kun je niet vastleggen in het register. Een uitgewerkt idee kan mogelijk wel een van de eerder genoemde rechten opleveren. Soms is het echter handig om te kunnen bewijzen dat jouw idee op een bepaald moment wel al bestond, bijvoorbeeld wanneer meningsverschil ontstaat met een (potentiële) zaken partner en je wilt kunnen laten zien dat jij eerder was met een concept of idee.

Daarvoor is het i-Depot bedacht, waarmee je toch een idee of concept kunt vastleggen, om later aan te kunnen aantonen dat jij het gecreëerd, bedacht of ontworpen hebt. Het i-DEPOT is een bewijsmiddel dat je voor verschillende doelen en in relatie tot verschillende intellectuele eigendomsrechten kunt gebruiken.

Neem contact op

Registreer je merk Registreer je merk
Registreer je merk Registreer je merk

© De Merkerij 2024

Social Media